TPB incepe sa fie tot mai corect si frecvent diagnosticata in tara noastra, nu din pricina incidentei ei crescute in ultimii ani, ci datorita metodelor de diagnostic si terapie imbunatatite. Ceea ce se credea a fi o tulburare prevalent feminina, se dovedeste a fi la fel de intalnita si in randul barbatilor. In practica, de multe ori, persoanele afectate au antecedente si evaluari psihiatrice complexe, diagnosticul fiind intr-o permanenta schimbare sau, din contra, nediagnosticate. Pentru acuratete, redam mai jos criteriile de incadrare in aceasta tulburare:

Diagnosticul este prezent cand sunt prezente cel putin 5 din urmatoarele criterii:

1. Eforturi frenetice de a evita abandonul real sau imaginar.
2. Relatii interpersonale intense si instabile.

Relatiile indivizilor borderline urmeaza doar tiparul neregulat al instabilitatii. Desi simt adesea revolta, furie, depresii episodice, intampina dificultati marcate in a iesi din aceste relatii.

3. Lipsa unui sentiment clar al identitatii.

Un lucru pe care il veti observa usor, in personalitatea borderline este confuzia, contradictia cu care se descriu pe ei insisi. Personalitate a paradoxurilor, aceasta tulburare ii determina pe cei afectati sa caute permanent roluri si persoane cu care sa se identifice, in speranta gasirii confortului emotional. Nu degeaba relateaza frecvent ca isi schimba cercul de prieteni des, ca astazi idealizeaza pe X coleg, iar maine il critica fara drept de apel.

Aceasta caracteristica este strans corelata cu cele doua precedente. Relatia noastra este intensa acum, urmand ca maine sa fie extrem de vulnerabila, de teama abandonului (adesea tradus ca “dezamagire”). Cei din jur relateaza ca “nu stiu exact ce asteptari are de la mine”; “am facut ce mi-a cerut si nu a fost bine”.

4. Impulsivitate in comportamente potential autovatamatoare, cum ar fi abuzul de substante, sex, furtul din magazine, sofat neglijent, mancat compulsiv etc.

In perioadele de singuratate intense si vid interior, persoana borderline va recurge la consum excesiv de droguri, alcool sau escapade sexuale.

5. Amenintari sau gesturi suicidare recurente sau comportamente de automutilare.
6. Sentimente cronice de gol interior.
7. Schimbari de dispozitie severe si o reactivitate extrema la stresul emotional.
8. Manifestari frecvente si inadecvate ale furiei.

Kreisman se referea plastic, dar extrem de revelator la acest criteriu, spunand ca un borderline sufera de un fel de hemofilie emotional si ii lipseste mecanismul de coagulare necesar temperarii izbucnirilor lui emotionale sau “pisca pielea delicata a unui borderline si va sangera emotional pana la moarte”. Este vorba de acei oameni care “iarta dar nu uita” si iti vor reaminti frecvent acest lucru, carora daca le-ai inselat increderea catusi de putin, nu le-o vei mai castiga niciodata, chiar daca decid sa ramana in relatie cu tine, din cauza fricii de abandon.

9. Sentimente trecatoare de absenta a realitatii / disociere sau paranoia in situatii de stres.

Persoana poate avea momente de intrerupere a gandirii, delir, decuplare de la realitate, disociere etc, ce dispar o data cu reducerea stresului.

Vestile sunt bune, exista tratament si psihoterapie dialectic comportamentala, ce se adreseaza direct acestei tulburari. In timp, cei care traiesc alaturi de un borderline sa observe patternuri de reactie mai previzibile, mai usor de gestionat si un mod mai adaptativ de raspuns in fata impulsurilor.