CUM SĂ-ȚI DOREȘTI CEVA CU ARDOARE ȘI SĂ NU TE APUCI NICIODATĂ?

Voi împărtăși cu voi povestea personală a unui client, sa-i spunem Mihai, o persoană care a trăit o viață plină de provocări și frustrări înainte de a ne cunoaște. E un antreprenor de succes, dacă ne raportăm la cifrele de afaceri și imperiul creat. Dacă privești de aproape, din interior, e un haos controlat cu greu, ca să nu se prăbușească oricând peste el.

A avut dificultăți în gestionarea timpului și a simțit mereu că nu poate să-și ducă la bun sfârșit sarcinile și proiectele.

Avea nevoie de deadline constant, care îl mobiliza doar în ultimele 24h- 48h, după care se simțea complet epuizat. Nicio bucurie pentru rezultatul obținut.

Încă de la școală, Mihai amâna frecvent temele și nu reușea să se concentreze în timpul orelor. Acest lucru îi provoca stres și o senzație de neputință, deoarece se simțea mereu copleșit de numărul mare de sarcini de îndeplinit. La fel ca mulți alți adulți, el atribuia aceste dificultăți doar unei lipse de motivație sau concentrare, pentru care se blama constant.

Problemele au continuat și în viața adultă a lui Mihai, când a început să lucreze. Își uita adesea întâlnirile, avea nevoie de cineva permanent să-i amintească de ele dar și să-i elibereze biroul, să mențină ordinea la serviciu și acasă.

Dacă asistenta mea a avut concediu 8 zile, am pierdut și 100 de mii de euro.”

Acest comportament l-a făcut să se simtă nefericit și să se întrebe ce e totuși în neregulă. Își iubeste businessul care este copilul lui.

Cu timpul, a început să observe un tipar în comportamentul său și a realizat că există o problemă mai profundă. A căutat informații despre simptomele sale, curios să afle mai mult, a căutat ajutor profesional și a fost diagnosticat cu ADHD.

Descoperirea că suferă de ADHD a fost o revelație pentru Mihai. Acest lucru i-a oferit o explicație pentru dificultățile sale anterioare și i-a deschis uși către noi strategii și abordări.

Cu sprijinul meu, a învățat să-și organizeze mai bine timpul, să-și stabilească priorități și să-și folosească energia și creativitatea în mod constructiv.

Printre strategiile pe care le-a încercat și păstrat, pot enumera eu, rapid:

Utilizarea unui calendar și a unui sistem de notițe particularizat, pentru a-și organiza sarcinile și întâlnirile.

Împărțirea sarcinilor mari în pași mai mici și abordarea lor treptat, pentru a evita sentimentul de copleșire.

Cunoașterea perioadei din zi în care funcționează cel mai bine și redistribuirea sarcinilor în funcție de acest flow.

Conceperea unui “meniu de dopamină”, personalizat pentru propriile nevoi și modului său de funcționare, pe care să-l acceseze ori de câte ori are nevoie.

Crearea unui mediu de lucru mai organizat și lipsit de distrageri pentru a-și îmbunătăți concentrarea.

Zile tematice acasă și în business.

Participarea la terapie pentru a învăța tehnici de gestionare a stresului și a emoțiilor asociate cu ADHD-ul.

Pe măsură ce Mihai a pus în practică aceste strategii, a început să observe o îmbunătățire semnificativă în motivația sa. A devenit mai disciplinat în ceea ce privește termenele limită și și-a dezvoltat o mai mare încredere în abilitățile sale. Nu doar ca a devenit de neoprit, dar se și simte la fel, ca să-l citez.

A învățat să folosească hiperfocusul dintotdeauna, doar în direcțiile care îl pot dezvolta. Înainte se focusa exclusiv pe eșec și distanța dintre ce își propunea și ce realiza, acum se bucură de fiecare realizare din viața sa și se focusează pe diferența dintre sentimentul de inutilitate din trecut și cel de motor de neoprit, pe care îl are zilnic.

Prin perseverență și sprijin, putem crește stima de sine și ne putem îmbunătăți abilitățile de gestionare a timpului. E nevoie doar să nu te dai bătut.

Cu speranța că povestea lui Mihai te inspiră, te încurajez să cauți ajutor și să explorezi soluții potrivite pentru propriile tale provocări, oricum s-ar numi ele.

Nu uita, unde-s doi, puterea crește și amânarea nu sporește!

 

Dacă te regăsești în povestea lui Mihai, nu înseamnă că ai ADHD. Dacă vrei totuși să parcurgi un test gratuit, în acest sens, dă click aici: