Semne subtile ale ADHD la adulți
ADHD, la adulți, poate fi dificil de identificat, deoarece semnele sunt adesea mai subtile comparativ cu cele observate la copii. A înțelege aceste semne poate sprijini în diagnosticarea și gestionarea mai eficientă și rapidă a ADHD. Iată câteva dintre aceste semne, pe care s-ar putea să nu le recunoaștem imediat ca fiind indicatori ADHD:
1. Dificultăți de concentrare în situații de liniște– Multe persoane cu ADHD, pot să se concentreze bine în situații de criză sau sub presiune, dar întâmpină probleme să își păstreze atenția când activitatea este monotonă sau necesită o atenție susținută ori cineva vorbește lângă ei, de afară se aud zgomote, discuții.
2. Uitarea lucrurilor cotidiene– Pierderea frecventă a obiectelor personale, acasa, la serviciu, în cabina de probă, uitarea întâlnirilor sau a obligațiilor zilnice pot indica dificultăți în gestionarea și prioritizarea informațiilor.
3. Schimbări rapide de dispoziție – Adulții cu ADHD pot experimenta schimbări brusce de dispoziție, care nu sunt întotdeauna legate de cauze externe evidente, ci mai degrabă, de o luptă internă pentru a menține echilibrul emoțional: de exemplu, mi-am amintit de o discuție avută demult, mă tot gândesc la felul cum am reacționat, ce puteam spune ori face altfel și asta îmi strică dispoziția din prezent.
4. Impulsivitate în decizii– Decizii făcute fără a considera pe deplin consecințele, fie că este vorba de cheltuieli neplanificate sau schimbări bruște de carieră, pot fi un indicator al ADHD. Știu că trebuie să strâng bani pentru un credit, un proiect, însă nu mă pot abține să cumpăr această vacanță.
5. Dificultăți în finalizarea sarcinilor– Începerea multor proiecte, fără a le duce la capăt, nu este doar o problemă de organizare, ci poate reflecta provocările în menținerea motivației și concentrării, pe termen lung.
6. Hipersensibilitate la critică– Sensibilitatea crescută la feedbackul negativ sau la critică poate fi legată de dificultățile de a procesa și de a răspunde adecvat la stimulii emoționali ori de eșecurile trecute, de reacțiile celor din jur cu privire la eșecurile avute: ex. ești leneș, nu vrei, te complaci, nu îți pasă, ai încercat de atâtea ori degeaba etc.
7. Probleme de somn– Dificultățile de a adormi sau de a menține un somn odihnitor, lipsit de multe vise, încărcate de semnificație, sunt frecvente la adulții cu ADHD și pot influența negativ capacitatea de a funcționa eficient în timpul zilei.
Identificarea acestor semne subtile necesită observație atentă și o evaluare profesională. Dacă observi aceste trăsături la tine sau la cineva apropiat, consultarea unui specialist poate fi un prim pas important în diagnosticarea eficientă a ADHD.