AGITĂ-TE CA SĂ TE CONCENTREZI SAU CUM SĂ CREȘTI CONCENTRAREA CÂND MINTEA ȘI CORPUL TĂU VOR SĂ ALERGE?

Un subiect adesea înțeles greșit, dar care poate fi un aliat puternic în lupta cu problemele de concentrare, în special pentru cei care se confruntă cu ADHD, este agitația cu sens sau „fidgeting” pentru concentrare.

Ce este agitația cu Sens?

Agitația cu sens implică micile mișcări pe care le facem când suntem agitați, plictisiți sau stresați. Poate fi vorba de răsucirea unui pix, bataia ritmică din picior, manipularea unei mingi antistres, jocul cu o agrafă de birou, mărgele sau chiar ciupitul degetelor.

Studiile arată că aceste mișcări, aparent inutile, și pe care majoritatea le blamează, pot ajuta la îmbunătățirea concentrării și la reducerea anxietății. Creierul tău are nevoie de un anumit nivel de stimulare pentru a rămâne concentrat, în activități plictisitoare, ori ședințe care necesită să stai pe scaun ore întregi.

Pentru persoanele cu ADHD, acest nivel necesar de stimulare, este adesea mai ridicat, iar agitația cu sens poate ajuta la atingerea lui.

Cum să folosești agitația cu sens în mod eficient

1.Alege obiecte potrivite: Nu orice obiect este bun pentru agitație. Alege ceva care nu face zgomot, poate fi adecvat în orice context, discret, deci nu vorbim despre rosul unghiilor, da?

2. Observă: Utilizează agitația cu sens ca un instrument, nu ca o distracție. Fii conștient, per ansamblu, de când și cum o folosești. De ce spun per ansamblu și nu ca o distracție? Pentru ca trucul constă fix în faptul că atenția ta trebuie să meargă către interlocutor, ședință sau activitatea în care ești și, pentru acest lucru, avem nevoie de un gest inconștient, automat, care să-ți calmeze neliniștea interioară și să te canalizeze pe ce realizezi exterior. Totuși, pentru dezvoltarea ta și cercetarea modului în care funcționezi optim, e nevoie să descoperi ce te calmează, ce te motivează, în ce momente. Practic, ce funcționează și ce nu.

3. Încearcă diverse tehnici: Poate că o minge antistres funcționează pentru tine, dar un spinner nu. Experimentează!

Agitația cu sens nu este un semn de lipsă de concentrare sau de neseriozitate. Este un instrument care, folosit corect, poate îmbunătăți calitatea vieții tale și te poate ajuta să îți atingi obiectivele.

Dacă ai ADHD sau probleme de concentrare, acesta poate fi un pas mic, dar semnificativ, spre o viață mai echilibrată. În fond, ce este mai important? Să stai nemișcat în ședințe, cu mâinile pe birou, ori să-ți atingi scopurile, să captezi informația, chiar dacă asta înseamnă o mică “foială” cu sens?