Conform DSM-V, stabilirea diagnosticului de ADHD la adulți presupune prezența simptomelor de ADHD, atat in copilărie cat și la varsta adultă.

Cerințele principale pentru diagnosticare sunt ca inceputul simptomelor ADHD să se petreacă in timpul copilăriei și ca acestea să fie urmate de o persistență pe viață a simptomelor caracteristice, pană la data evaluării curente. Simptomele trebuie asociate unor tulburărilor clinice sau psihosociale semnificative care afectează individul in două sau mai multe situații de viaţă. Dat fiind faptul că ADHD la adulți este o afecțiune pe viață care incepe in copilărie, trebuie identificate simptomele, evoluția și nivelul disfuncției asociate in copilărie, prin folosirea unui interviu retrospectiv pentru comportamente din copilărie. Cand este posibil, informațiile de la pacient trebuie completate cu informații de la diferite surse care au cunoscut persoana in copilărie (de regulă părinți sau rude apropiate).

Cateva simptome specifice:
· Deficit de atentie, distragere usoara in sarcini
· Nevoie crescuta de descarcare a energiei
· Nevoia unei structuri, listelor, deadline-urilor pentru indeplinirea sarcinilor (de multe ori nu sunt respectate);
· Impulsivitate;
· Stare permanenta de agitatie, vorbit impulsiv, incapacitatea de a-si astepta randul intr-o conversatie ori, pentru copii – in joc/alte activitati;
· Deficit in relatiile interpersonale, familial, in pastrarea unui loc de munca etc
· Anxietate, episoade depresive recurente
· Procrastinare (amanarea sarcinilor neplacute, ori care necesita un grad mare de concentrare)
· Probleme de memorie, uita frecvent unde au pus unele obiecte, au nevoie de liste ca sa functioneze;
· Dezordine in spatiul personal
· Grija, preocupare intensa, pana la obsesie pentru anumite detalii.

Numărul simptomelor in copilărie: numărul total de simptome pentru diagnosticul in copilărie : (6/9 Deficit de atenție  și/ sau 6/9 Hiperactivitate/ impulsivitate. Trebuie să existe o perioadă de șase luni sau mai mult in care să fie prezente 6/9 simptome din unul sau ambele domenii, care să afecteze funcționarea și unele simptome să fi fost prezente inaintea varstei de 12 ani.

Numărul de simptome la varstă adultă: Numărul minim de simptome pentru diagnosticul de ADHD la adult (incepand cu varsta de 17 ani) 5 simptome, din domeniile Deficit de atenție și/sau Hiperactivitate/ Impulsivitate.

Interviul pentru diagnosticarea ADHD la Adulți (DIVA-5) are la bază criteriile DSM-5 și este a treia ediție a primului interviu olandez structurat pentru ADHD la adulți. DIVA-5 este succesorul DIVA 2.0 care a fost dezvoltat de J.J.S. Kooij şi M.H. Francken pe baza criteriilor DSM-IV-TR2. DIVA 2.0 a fost validat in două studii 3,4.

Pentru a simplifica evaluarea fiecăruia din cele 18 criterii ale ADHD, in copilărie și la vîrsta adultă, interviul pune la dispoziție o listă de exemple concrete și realiste, pentru comportamente curente și retrospective (copilărie). Exemplele au la bază descrierile curente ale adulților cu ADHD, in practica clinică. De asemenea, sunt furnizate exemple concrete pentru disfuncțiile asociate in mod obișnuit simptomelor, in cinci dimensiuni ale vieții de zi cu zi: muncă și educație; relații și viață de familie; relații sociale; timp liber/ hobby-uri; incredere de sine/ imagine de sine.

Când este posibil, DIVA ar trebui administrat pacienților adulți în prezența unui partener și/sau a unui membru al familiei, pentru a facilita evaluarea simultană a informațiilor retrospective și colaterale. Administrarea DIVA durează de obicei o oră și jumătate.

DIVA intreabă doar despre simptomele de bază ale ADHD, necesare pentru stabilirea diagnosticului DSM-5 de ADHD și nu adresează intrebări despre alte simptome, sindroame sau tulburări psihiatrice asociate. Totuși, comorbiditățile sunt adesea intalnite atat la copiii, cat și la adulții cu ADHD, in aproximativ 75% dintre cazuri. Din acest motiv, este importantă realizarea unei evaluări psihiatrice si psihologice generale, pentru a investiga simptomele, sindroamele și tulburările frecvent comorbide. Cele mai comune probleme psihice care insoțesc ADHD sunt anxietatea, depresia, tulburarea bipolară, abuzul și dependența de substanțe, problemele de somn și tulburările de personalitate, și astfel, toate acestea trebuie investigate. Acest lucru este necesar pentru o bună ințelegere a gamei complete de simptome trăite de persoana afectată de ADHD, și de asemenea, pentru diagnosticul diferențial al ADHD la varstă adultă, pentru a exclude alte tulburări psihiatrice majore ca posibile cause principale ale „simptomelor de ADHD” la adulţi.

In cadrul Cabinetului Individual de Psihologie Gabriela Udrea, se realizeaza testari de specialitate pentru diagnosticul ADHD in randul adultilor, cuprinzand atat screeningul DIVA cat si testare de personalitate, pentru identificarea comorbiditatilor.

 Poți începe sa înțelegi cum funcționează ADHD, răspunzând la următoarele întrebări: