Multi dintre noi am auzit frecvent aceasta catalogare a copiilor inteligenti, care procrastineaza ori nu reusesc sa fie atenti la ore, sa isi faca temele constant si complet ori sa invete pentru o materie. “Branza buna in burduf de caine!”, deci este istet dar lenes, invata in clasa dar niciodata acasa. Ei bine, aceasta etichetare este nu numai incorecta dar si nedreapta pentru majoritatea celor aflati in aceasta situatie.

Simptomele ADHD pot fi incadrate in doua mari categorii:

  • Deficitul de atentie
  • Impulsivitate sau hiperactivitate

Cu toate acestea, nu toata lumea prezinta simptomatologie specifica ambelor tipuri. De fapt, pana la 30% din persoanele cu adhd, acuza mai degraba dificultati de concentrare decat hiperactivare. De foarte multe ori, in aceste cazuri, ea trece neobservata.

In ultima perioada, tot mai multi adulti sunt diagnosticati cu ADHD, pentru ca, pe langa lipsa accesului din trecut, la resurse si informatie a parintilor, copii fiind, ne asteptam ca acestia sa fie agitati, considerand, deci, impulsivitatea si lipsa rabdarii, mai degraba fireasca decat o conditie ce necesita atentie speciala.

Aceste simptome le pot cauza copiilor, pe langa rezultate scolare slabe ori sub potentialul lor real, sentimente de anxietate, inadecvare, stima de sine scazuta, ca urmare a esecului scolar ori de a se integra in diverse grupuri, iar adultilor sentimentul de esec, de a fi insuficient de bun, frustrare determinata de aparenta incompetenta, pierderea timpului, amanarea la nesfarsit a unor sarcini administrative ori de serviciu.

ADHD este frecvent asociat cu retragere, anxietate, depresie, probleme de comportament, opozitionism,  TSA, dislexie, dispraxie, tulburare bipolara, tulburare obsesiv compulsiva (cele din urma mai tarziu, in viata de adult) etc.

Spuneam aici https://gabrielaudrea.ro/evaluare-adhd-adulti/ ca avem de a face cu o afectiune ce debuteaza in copilarie, chiar daca multe dintre disfunctii (ex. hiperactivitatea) se remit ori se gestioneaza mai bine dupa adolescenta.

Simptomele adultului cu ADHD includ dar nu se limiteaza la:

  • Deficit de atentie sever / dificultati semnificative de mentinere a atentiei concentrate in activitati ce nu reprezinta un hobby, chiar si in absenta unor factori perturbatori;
  • Procrastinare (amanarea finalizarii sarcinilor pana in ultimul moment);
  • Impulsivitate marcata;
  • Memoria de scurta durata pare afectata, impresia ca “uit imediat ce s-a vorbit”, disfunctie antrenata de lipsa atentiei;
  • Dificultate de a mentine o agenda, un program bine stabilit
  • Dezordine acasa / la locul de munca
  • Dificultate in a-si astepta randul, in a se abtine din a interveni ori intrerupe discutiile altora
  • Senzatia de a fi “condus de un motor interior”, neliniste continua
  • Nevoia de a se misca in continuu, de a avea o activitate
  • Dificultate in a se relaxa in timpul liber
  • Comportamente de risc, condus agresiv, dependente de substante, jocuri etc
  • Plictiseala intervine rapid etc

Daca te regasesti in cele de mai sus, programeaza o evaluare completa aici: https://gabrielaudrea.ro/contact-gabriela-udrea/

Lista de Verificare a Simptomelor pentru Scala de Autoraportare ADHD la Adulți

Cercetările sugerează că simptomele de ADHD pot persista până la maturitate, având un impact semnificativ asupra relațiilor, carierelor și chiar asupra siguranței personale a indivizilor care pot suferi de această afecțiune. Deoarece această tulburare este adesea înțeleasă greșit, multe persoane care o au, nu primesc un tratament adecvat și, prin urmare, este posibil să nu își atingă niciodată întregul potențial. O parte a problemei este că poate fi dificil de diagnosticat, în special la adulți.

Lista de Verificare a Simptomelor (ASRS-v1.1) pentru Scala de Autoraportare ADHD pentru Adulți a fost creată în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Grupul de Lucru pentru ADHD la Adulți, care a inclus următoarea echipă de psihiatri și cercetători:

• Dr. Lenard Adler, Conferențiar Universitar Psihiatrie și Neurologie New York University Medical School
• Ronald C. Kessler, PhD, Profesor Universitar, Departamentul de Politici de Sănătate Harvard Medical School
• Dr. Thomas Spencer, Conferențiar Universitar Psihiatrie Harvard Medical School

Lista de Verificare a Simptomelor este un instrument alcatuit din cele optsprezece criterii DSM-IV-TR. Sase din cele optsprezece întrebari s-au dovedit a fi cele mai predictive pentru simptomele asociate cu ADHD. Aceste sase întrebari stau la baza ASRS v1.1 screener si constituie, de asemenea, Partea A a Listei de Verificare a Simptomelor. Partea B din Lista de Verificare a Simptomelor contine restul de douasprezece întrebari.

Completarea listei de verificare durează aproximativ 5 minute și poate furniza informații esențiale pentru suplimentarea procesului de diagnosticare.

Referințe:
1. Schweitzer JB, et al. Med Clin North Am. 2001;85(3):10-11, 757-777.
2. Barkley RA. Attention Deficit Hyperactivity Disorder: A Handbook for Diagnosis and Treatment. 2nd ed. 1998.
3. Biederman J, et al. Am J Psychiatry.1993;150:1792-1798.
4. American Psychiatric Association: Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fourth Edition, Text Revision.

Rezultate:

Scor Partea A. Dacă în casetele de culoare închisă din Partea A apar patru sau mai multe X-uri, atunci pacientul prezintă simptome foarte sugestive pentru ADHD la adulți și sunt necesare investigații suplimentare.

Scorurile de frecvență din Partea B oferă indicii suplimentare și pot servi ca investigații suplimentare pentru simptomele pacientului. Acordați o atenție specială X-urilor care apar în casetele de culoare închisă.